Scenisk kompetance

 

Hvordan har du det når du står på scenen? Føler du dig tilstrækkelig brændende? I hvor høj grad får din personlige kraft hele rummet til at vibrere? Lykkes det dig at indfange dit publikum ? Og at holde dem tændte så de næsten glemmer at trække vejret? Hvis ikke, er der områder du bør arbejde med som scenisk kunstner.

At stå på en scene - at "træde op" - er en kraftfuld aktion, som forudsætter, at aktøren har noget væsentligt på hjerte. Noget, som verden har brug for at kende.

Uanset hvilken tekst, hvilken genre, hvilken stil, hvilket budskab, hvilket varsel, hvilken følelse; vrede, tvivl, kærllghed, had, længsel, desparation… Uanset hvilken historie…

At kommunikere fra scenen kræver mod og en form for nødvendighed; Der må være et uudgrundeligt behov. En impuls som, udspringer fra det inderste. En historie har altid en eksistentiel forvirring eller afklaring, en vinkel, et strej, et sindsbillede, en drøm - og når den formidles fra scenen er dens kilde performerens hjerte og krop.

Det handler i høj grad om at give sig selv lov til at leve situationen fremfor at bruge kræfterne på hvad publikum tænker.

Performeren må vide, at han/hun er kilden for de hvilke tanker og følelser der opstår i publikum.

Det er altafgørende at arbejde fra det rette udgangspunkt. Man må træne sin opmærksomhed fri af bedømmelsen, så det er muligt at være tilstede i det, som virkeligt er. Hvad der sker i din krop, hvilke spændinger du mærker, hvordan dit ånderdræt fungerer, hvad du ser og hvad du føler. Denne opmærksomhed uden fordømmelse bringer dig tilstede i rummet og herfra begynder den stærke og levende performance. Det store er altid oplevelsen, og det gælder for performer såvel som for publikum. Når begge parter er oplevende, skabes der en bro, hvor liv og erfaring mødes i genkendelse, nysgerrighed og inspiration.

I arbejdet med den sceniske kompetance efterstræbes professionelt scenesprog og udtryk, udstråling, gestik og gestus. Der arbejdes med nærværsøvelser, stemmens lyd og kraft, kroppens og sindets grounding, fornemmelse for rum og tempo, entrance og exit, rolige arme og hænder, pausers magi og sammenhængen mellem genkendelse og personlig performance.

Målgruppe: Alle der ønsker en mærkbar forbedring I scenisk udfoldelse, formidling og præsentation.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

webdesign: yes-yes.dk